A kávéfogyasztás megvédhet a cukorbetegség kialakulásától
A harvardi egyetem közegészségügyi intézetnének munkatársai felfedezték, ogy a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet nyújt a cukorbetegség, azaz a diabétesz kialakulásával szemben.
A kutatók szerint a rendszeres kávéfogyasztókat kevésbé veszélyezteti az ú.n. II. típusú cukorbetegség kialakulása, mint a kávét nem kedvelő társaikat. Ez az összefüggés szerintük a nők esetében még inkább kimutatható, írja az Annals of Internal Medicine nevű orvosi lap.
A II-es típusú diabétesz esetében a hasnyálmirigy elegendõ inzulint termel, ám a szervezet érzéketlenné válik a hormonnal szemben, így az nem tudja a szükséges glükózfelvételre serkenteni a sejteket. Ahhoz, hogy az egészséges vércukorszint fennmaradjon, a szervezet nagyobb mennyiségű inzulint termel, de a hasnyálmirigy kimerül a túlzott megerõltetésben, és elõbb-utóbb képtelen elegendõ mennyiségben inzulint elõállítani.
Önmagában a kávéban lévő koffein rontana a helyzeten, hiszen tovább csökkenti az inzulinérzékenységet, a kávé azonban a koffeinen kívül káliumot, magnéziumot és antioxidánsokat is tartalmaz, melyek ellensúlyozzák a kávéban lévő koffein negatív hatásait és javítják a szervezet inzulinra való reakcióját.
A kutatók egyelőre óvatosan fogalmaznak, "noha a rendelkezésre álló adatok alapján valószínűnek látszik, hogy a kávé bizonyos védelmet nyújt a diabétesz ellen, a továbbiakban teljes bizonyossággal ki kell zárni, hogy az észlelt pozitív hatásban nem játszik-e szerepet valamilyen egyéb, a kávéivókra jellemző s eddig még fel nem tárt összefüggés", de a kávéfogyasztók számára ennek ellenére megnyugtató lehet ez a felfedezés.
A kávé ölhet, fokozza a szexuális vágyat, ébren tartja a kecskéket, és egy csészével a legdrágább fajtából 16 ezer forintot is elkérhetnek. Kávé-tudnivalók koffeinfüggőknek és kocakávésoknak egyaránt.
1. A kávé ölhet
De ehhez 80-100 csészényi kávé gyors egymás utáni elfogyasztása szükséges a szakértők szerint. Otthoni kipróbálásra nem javasolt! Ez a mennyiség a híg amerikai kávéra vonatkozik, a hazánkban megszokott erős presszókávéból már 20 adag is elég lehet.
2. A kávé jót is tehet
Egy tanulmány kimutatta, hogy az amerikaiak legtöbb antioxidánsukat a napi kávéadagjukból nyerik. Napi egy-két csésze kávé elfogyasztása kifizetődőnek tűnik. Vagy, ha nem szereted a kávét, próbáld ki a fekete teát, a második legnépszerűbb antioxidáns-forrást, de az első öt ilyen élelmiszerben benne van a banán, a szárazbab és a kukorica is.
3. A koffein fokozza a nők szexuális étvágyát
Legalábbis a patkányoknál működik. A kutatók szerint azonban az embereknél is fokozhatja a koffein a szexuális örömöket, viszont csak abban az esetben, ha nem rendszeres kávéfogyasztókról van szó.
4. A koffein megszüntetheti a fájdalmat
Egy tanulmány kimutatta, mérsékelt mennyiségű koffeinfogyasztás - mely egyenértékű két csésze kávéval - megszüntetheti az izomlázat, a megállapítás buktatója, hogy a kísérletet olyan emberek végezték, akik nem rendszeres kávéfogyasztók. Így koffeinfüggők ne várjanak csodát egy edzés utáni újabb kávétól.
5. A koffein valóban ébren tart egész éjjel
Egészségügyi szakértők tanácsa: lefekvés előtt hat órával már érdemes kerülni mindennemű kapcsolatot a koffeinnel, hacsak nem az ébren forgolódás a cél.
Fagyasztva szárítás, instant élvezet
Elfogult kávéélvezők ragaszkodnak a napi, babkávéból főzött feketéjükhöz, ezt tekintik (tekintjük) igazi kávénak. Az instant, porból készült kávét nem műélvezeti cikként kezeljük, inkább szükségszerű rossznak, melyre akkor fanyalodunk, ha nincs más, igazi fekete kávé.
A boltokban valóban sok olyan „műkávé” kapható, mely alacsony minőségű terméket is tartalmaz, vehetünk pótkávét is. Ezek valóban nem kiváló minőségű termékek, de az instant kávé is lehet igazi kávé, mint a babkávéből főzött, amiből szintén találkozhatunk silány minőséggel.
Egy új eljárásnak köszönhetően instant kávéból is ihatunk jó kávét, ez pedig a fagyasztva szárítás. Az ezzel az eljárással készített instant kávé megtartja a kávé eredeti aromáját, másrészről viszont tökéletesen oldódik. A technológia lényege, hogy a nyers kávébabot pörkölés után ipari kávéfőzőben koncentrátummá főzik, majd az így kapott kávét folyamatos keverés és habosítás mellett -50 fokon fagyasztják és vákuummal kivonják belőle a nedvességet. Ezután táblákra vágják és felőrlik.
Ez az eljárás megőrzi a kávé aromáját, színét, a gyomorégést okozó csersavtartalmat viszont megfelelő mértékben kivonják belőle.
További előnye,hogy azonnal oldódik, 80-58 fokos víz elegendő az elkészítéséhez és 1 kg termékből akár nyolcszor annyi kávé nyerhető belőle,mint ugyanennyi babkávéból.
Egy hátránya azonban lehet a kávéimádók körében: az igazi kávéfőzés élményéhez ugyanis hozzátartozik a friss kávéillat, mely a kávéfőzőből árad, ezt pedig az instant kávé nem képes számunkra nyújtani.
Forrás: http://kave.network.hu/blog/kave_klub_hirei/
|
|